Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Provsvar

Provsvaret skickas hem till dig

Ditt cellprov analyseras på ett laboratorium. Din ålder och tidigare provsvar avgör hur ditt prov analyseras och bedöms. Provsvaret skickas hem till din brevlåda och kommer inom ca 3 månader efter att du tagit ditt cellprov.

De allra flesta provsvar visar att inga tecken på förändringar har hittats. Då blir du kallad på cellprov igen efter tre till sju år beroende på din ålder. I sällsynta fall har provet inte kunnat analyseras. Då blir du kallad till ett nytt cellprov.

Om provet innehåller HPV

Ett provsvar kan visa på HPV utan att det finns tecken på cellförändringar. Då behövs ingen ny undersökning förrän vid nästa provtagning. Men för att se om HPV-infektionen har läkt ut eller inte är det viktigt att du tar ett nytt cellprov nästa gång du blir kallad. Beroende på HPV-typ blir du kallad igen efter 1,5 – 3 år. Läs mer om HPV längre ner.

Om provet visar tecken på cellförändringar

De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare förändringar och många av dem läker ut av sig själva. Andra behöver behandlas för att de inte ska utvecklas till cancer. Hittar vården cellförändringar som behöver behandlas finns oftast gott om tid till det. Det brukar vanligtvis ta flera år för en cellförändring att utvecklas till cancer.

Om provet visar att du har lätta cellförändringar, men inte innehåller HPV, behövs normalt ingen ytterligare uppföljning. Du får då en kallelse till nytt cellprov om tre år.

Om provet visar att du har lätta cellförändringar och HPV behöver du bli undersökt av en gynekolog. Dina uppgifter skickas då till en gynekologmottagning i närheten av där du bor och du blir kallad till en undersökning.

Vad är HPV?

HPV, humant papillomvirus, är ett mycket vanligt virus som finns i många varianter. De flesta är ofarliga men några kan orsaka cellförändringar som i sin tur kan leda till livmoderhalscancer. De flesta får HPV någon gång i livet. Men eftersom det inte ger några symtom märker vi det sällan. HPV-infektioner läker oftast av sig själv. I vissa fall kan de leda till cellförändringar som i sin tur kan utvecklas till livmoderhalscancer.

Hur kan jag skydda mig mot HPV?

Det finns vaccin mot HPV som om det tas i unga år ger ett mycket bra skydd mot vissa typer av HPV. Men vaccinet skyddar inte fullt ut. Därför är det viktigt att du går på alla cellprov när du blir kallad.

Kondom ger ett visst skydd mot HPV. Det skyddar inte till hundra procent eftersom viruset kan sitta på andra ställen än där skyddet sitter, men det är mycket bättre än inget skydd alls.

Rökare har en större risk att få cellförändringar och livmoderhalscancer av HPV-infektioner. Att sluta röka bidrar till att cellförändringar kan gå tillbaka och läka ut snabbare. Om du röker och vill sluta finns det hjälp att få. Kontakta en vårdcentral eller Sluta-Röka-Linjen tel. 020-84 00 00.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Senast uppdaterad: 2023-01-16 15:35