Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

HPV självprov

Under coronapandemin har gynekologiska cellprov inte kunnat genomföras som vanligt på regionens barnmorskemottagningar. Det har skapat en kö och har gjort att många har fått vänta på att lämna cellprov. I början av juni 2021 infördes därför självprovtagning för HPV, som komplement till cellprov hos barnmorska.

Informationen på denna sidan gäller för Västra Götalandsregionen

Under coronapandemin kunde inte gynekologiska cellprov genomföras som vanligt på regionens barnmorskemottagningar. Det skapade en kö och har gjort att många har fått vänta på att lämna cellprov. I början av juni 2021 infördes därför självprovtagning för HPV, som komplement till cellprov hos barnmorska.  

Syftet med att införa självprovtagning för HPV är att fler personer kan screenas för livmoderhalscancer trots begränsade tider för cellprovtagning på barnmorskemottagningarna.

Självprovtagningför HPV är lika säker och effektiv som ett prov som tas av barnmorska. 

Har du fått en kallelse till barnmorska bör du ta cellprov precis som vanligt. Du kan inte beställa material för självprovtagning om du fått kallelse till barnmorska. 

Har du fått erbjudande att beställa provtagningsmaterial för att själv ta prov för HPV(så kallat självprov) bör du beställa hem ett sådant enligt anvisningarna du får med i brevet. 
Beställ provtagningsmaterial här: https://halsokontroll.vgregion.se/

Provet tar du själv från slidan. Provtagningspinnen behöver inte nå livmoderhalsen. Provet skickar du sedan in till laboratoriet för HPV-analys. Instruktioner om hur du ska göra kommer med provtagningsmaterialet.   

Om provet visar positivt för HPV kommer du att få en tid till barnmorska för att ta cellprov.

Ett cellprov som tas av barnmorska kan analyseras både för att upptäcka HPV och för att upptäcka cellförändringar. 
När det provet analyserats får du veta om du har kvar HPV och om du har cellförändringar.
Om du har cellförändringar kommer du kallas till en gynekologisk mottagning för en kompletterande undersökning.
 

Mer information

Se video med en barnmorska som berättar hur du tar ett självprov

Läs mer om cellförändringar

Läs mer om provsvar

Läs mer om HPV

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Senast uppdaterad: 2022-10-20 23:27