Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Cellprov - så går det till

Du blir kallad från det du fyller 23

Från och med 23 år blir du* kallad på gynekologiskt cellprov vart tredje år. Efter 50 års ålder kallas du vart femte år eller vart sjunde år. Efter 64 år kallas bara du som haft förändringar tidigare.

Att ta cellprov är frivilligt, men det är ett viktigt prov och du får bäst skydd om du går varje gång du blir kallad.

I kallelsen som skickas hem till dig får du en tid och namnet och adressen på den mottagning där du ska ta cellprovet.  Vill du boka om tiden eller välja en annan mottagning kan du enkelt göra det här:

Boka om ditt cellprov.

Vill du veta mer om mottagningens fysiska tillgänglighet kan du göra det på Tillgänglighetsdatabasen.

*) personer med jämn näst sista siffra i personnumret blir kallade.

När tog du ditt cellprov senast?

Om du är osäker på när du senast var på cellprov eller har missat en kallelse kan du som bor i Västra Götaland kontakta regionens Kallelsekansli. Du kan även få reda på när du senast tog cellprov hos en barnmorska eller gynekolog.

Cellprov är viktigt för alla med livmoderhals

Har du livmoderhals är det viktigt att ta regelbundna gynekologiska cellprov. Oavsett vilken könsidentitet du har eller vem du har sex med. 

Har du korrigerat ditt juridiska kön och har livmoderhals blir du inte automatiskt kallad utan behöver själv kontakta en gynekologisk mottagning för att ta cellprov.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Senast uppdaterad: 2023-05-11 07:22